Afaceri Romania



Vremea in Baia Mare
Atractii turistice in zona
   Baia Mare, Maramures


Nunti, restaurante
   Baia Mare, Maramures


toate domeniile in ordine alfabetica | domenii active
Idei, informatii si sfaturi utile

Zece sfaturi pentru a incuraja copiii sa citeasca in vacanta

Copiii asociaza, deseori, obligativitatea temelor de la scoala cu cititul si de aceea nu cunosc lectura de placere din timpul verii, iar, pentru a-i sprijini in dezvoltarea imaginatiei, a culturii generale si a vocabularului, parintii ar trebui sa apeleze la mici "siretlicuri".

Asociatia Curtea Veche prezinta, intr-un comunicat remis MEDIAFAX, zece sfaturi care ii pot ajuta pe parinti sa isi incurajeze copiii sa citeasca in vacanta.

1. Aduceti cartea in preajma copilului

Este foarte important pentru copil sa existe carti in preajma lui, fie doar si vizual, inca din primii ani de viata. Astfel, curiozitatea ii va fi atrasa si, cand va creste mare, acestea nu vor fi doar simple obiecte, ci adevarate resurse pentru imaginatie

 

 

2. Fiti un exemplu

Obisnuiti sa cititi in preajma copilului. Astfel, acesta va putea avea incredere in exemplul personal al celor mai apropiate persoane din viata lui: parintii.

3. Creati propria carte a familiei

Orice ocazie de a petrece timp in familie poate fi subiectul unei carti. Daca sunteti plecati pe timp de vara intr-o excursie sau petreceti sarbatorile la bunici, cautati mereu elemente care ar putea da nastere unei carti proprii.

4. Cititi impreuna

Chiar daca a depasit de mult varsta cititului de povesti inainte de culcare, puteti continua acest obicei drept activitate amuzanta in familie. Timp de cel putin jumatate de ora pe zi, realizati un program special de lectura in care toti membrii familiei citesc pe roluri diverse fragmente din carti.

5. Puneti in scena povestile

Cititi-i intr-un mod mai special o poveste simpatica, cu o intonatie sau mimica deosebita si copilul va descoperi cat de distractive pot fi cartile. In plus il puteti provoca sa deseneze personajele sau obiectele pe care le aude descrise in poveste, asa cum si le imagineaza el.

6. Recomandati-i sa infiinteze un club de lectura

Daca a ajuns deja la o varsta la care poate citi singur, sugerati-i sa infiinteze un club de lectura impreuna cu prietenii lui. Astfel, va reusi sa citeasca cu mai multa placere toate cartile din lista de bibliografie obligatorie si va putea face schimb de volume si impresii cu prietenii lui.

7. Oferiti recompense

Incercati sa nu il obligati pe cel mic sa citeasca, ci sa ii oferiti mici recompense pentru inceput. Astfel de stimulente vor creste frecventa cititului si ii vor aduce la cunostiinta domenii diferite din care isi poate alege apoi autorul, perioada sau stilul preferat.

8. Mergeti in librarii

De fiecare data cand va aflati impreuna, la cumparaturi, opriti-va si intr-o librarie sau la un stand de carti. Puteti rasfoi impreuna cateva pagini sau puteti dezbate asupra copertei.

9. Incurajati cititul in format digital

In cazul in care observati ca cel mic este atras mai degraba de cititul in format digital, incurajati-l.

10. Recomandati volume potrivite varstei

Este foarte important ca fiecare copil sa parcurga volume potrivite varstei si ritmului propriu de a citi. Nu este gresit sa ii recomandati si cateva carti mai dificile, insa luati in considerare faptul ca este in vacanta si-si doreste sa citeasca povesti captivante si usoare.


Cuvinte cheie: lecturi copii | vacanta | carti de vacanta |


Google
 

Link-uri parteneri

Afisare pe judete