Afaceri Romania



Vremea in Baia Mare
Atractii turistice in zona
   Baia Mare, Maramures


Nunti, restaurante
   Baia Mare, Maramures


toate domeniile in ordine alfabetica | domenii active
Idei, informatii si sfaturi utile

Cum recunosti produsele traditionale

Pietele sunt invadate de “sibieni”, “maramureseni” etc., care se intrec in a oferi “produse traditionale”. Dar, de multe ori, traditional este doar clopul comerciantului. Noi iti spunem cum te asiguri ca nu cumperi alimente procesate, pline de E-uri, dar la suprapret.

 

 

In ultimii ani, in umbra unei legislatii permisive, productia de alimente preparate, chipurile, dupa retete din strabuni a explodat: 4.400 de produse au fost atestate drept traditionale! Cifra le-a dat de gandit, pesemne, autoritatilor. Si, in noiembrie 2013, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si-au dat mana si au decis ca toate produsele traditionale sa fie reatestate, inasprind conditiile: producatorii trebuie sa probeze, prin documente istorice autentificate, ca folosesc retete specifice locului, transmise din generatie in generatie; modul de productie, de asemenea specific zonei, trebuie sa includa si operatiuni de prelucrare realizate manual; materia prima, de provenienta locala, trebuie sa fie 100% naturala, fara amelioranti de gust, coloranti si alte chimicale; cantitatile sunt limitate la 800 kg pe zi pentru produsele de panificatie si 400 kg sau litri pe zi pentru celelalte.

Doar 30 au obtinut reatestarea

Cu reguli atat de riguroase, au obtinut reatestarea, pana in acest moment, circa 30 de produse (de panificatie, carne, lapte, bauturi, legume, fructe, peste). Peste 50 de dosare depuse la Ministerul Agriculturii au fost respinse, dovada ca sub eticheta pretentioasa de “produs traditional” se ascund multe alimente procesate industrial, nocive pentru sanatate. Dupa data de 11 septembrie, nici un aliment traditional nu va mai fi acceptat la vanzare daca nu este insotit de atestatul eliberat de Ministerul Agriculturii si nu este inscris in Registrul National al Produselor Traditionale, publicat anual de minister.

Verifica logoul si atestatul!

Cand mergi la piata, cere-i vanzatorului sa iti arate atestatul de produs traditional, eliberat de Ministerul Agriculturii. Daca documentul este datat in ultima jumatate de an, iar eticheta produsului contine logoul national unic aplicat de minister, stii sigur ca ai in fata unul din alimentele care au trecut examenul reatestarii.




Google
 

Link-uri parteneri

Afisare pe judete