Afaceri Romania



Vremea in Baia Mare
Atractii turistice in zona
   Baia Mare, Maramures


Nunti, restaurante
   Baia Mare, Maramures


toate domeniile in ordine alfabetica | domenii active
Idei, informatii si sfaturi utile

Tranzactiile imobiliare nu se vor mai putea incheia cu plata cash

Din dorinta de a gasi solutii de combatere a evaziunii fiscale, Guvernul vrea sa impuna plafoane maxime de plata in numerar a bunurilor sau serviciilor atat intre persoanele fizice cat si intre firme sau intre persoanele fizice si companii.

Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice, a declarat ca se va urmari modificarea OUG 15/1996 prin care se va impune un plafon zilnic de 10.000 de lei la plata in numerar intre persoanele fizice si a unui plafon de 5.000 de lei la plata in numerar pentru companii. In prezent nu exista nici un plafon impus pentru plata in numerar la tranzactiile intre persoanele fizice, iar firmele pot face plati zilnice in numerar de maxim 10.000 de lei.

Ce amenzi risca persoanele fizice

Conform proiectului de ordonanta, Guvernul vrea sa interzica orice tranzactie in numerar inregistrata intre persoanele fizice, iar aici se face referire la case, terenuri si masini (indiferent de valoarea acestora sau daca sunt noi ori second-hand), plata acestora trebuind sa se faca numai prin transfer bancar.

Persoanele care nu respecta aceasta decizie risca amenzi de 20% din valoarea tranzactiei, amenzi aplicate atat cumparatorilor cat si vanzatorilor.

In plus aceasta prevedere este aplicabila si firmelor care tranzactioneaza orice tip de imobil sau orice fel de autovehicul, nou sau second-hand.

Amenzi pentru firmele care nu respecta plafoanele impuse

Ca si in cazul persoanelor fizice, firmele vor fi amendate cu 20% din valoarea tranzactiei, dar nu mai putin de 100 de lei. De asemenea, acordarea de facilitati din partea agentilor economici pentru clientii acestora la efectuarea platilor in numerar va atrage amenzi cuprinse intre 3.000 si 4.500 de lei.

Limitari impuse de proiectul de ordonanta

Limitarile la plata in numerar propuse de Guvern in proiectul de ordonanta:

  • 10.000 de lei pe zi pentru tranzactiile inregistrate intre persoanele fizice.
  • 10.000 de lei pe zi pentru platile efectuate de catre persoanele fizice catre firme in schimbul bunurilor sau serviciilor primite de la acestea.
  • 10.000 de lei pe zi pentru platile efectuate catre magazinele de tipul Cash&Carry, plafon ce va ramane neschimbat.
  • 5.000 de lei pe zi pentru tranzactiile inregistrate intre companii.
  • 2.000 de lei pe zi pentru platile efectuate de firme catre persoanele fizice pentru servicii, bunuri, dividende, cesiuni de creante sau orice fel de tranzactii financiare.

Exceptiile de la aceste reguli sunt depunerile in conturile institutiilor de credit cheltuielile aparute in urma deplasarilor in interes de serviciu si a diurnei aferente, achitarea impozitelor, a taxelor, a contributiilor, a amenzilor, dar si a altor obligatii fiscale datorate bugetului consolidat al statului.

De asemenea, retragerea de numerar din conturile de salarii si a altor drepturi de personal, dar si retragerea de bani de la bancomate nu se supun acestor reguli.

De ce se impun astfel de masuri pentru reducerea evaziunii fiscale

Conform declaratiilor organelor fiscale, majoritatea schemelor folosite la evaziunea fiscala se bazeaza pe plata in numerar, in acest fel fiind inregistrate pierderi majore la veniturile bugetului de stat cauzate de rambursarile de TVA.

Masura anuntata de Guvern a mai fost discutata in anii trecuti, dar la acel moment viza anumite domenii de activitate si anumite tranzactii care prezentau un grad crescut de evaziune fiscala.

Masura vizeaza tranzactiile suspicioase in care se cumpara masini, case sau terenuri cu plata in numerar, dar si centrele comerciale en-gross in care majoritatea platilor se fac in numerar.

PwC Romania, companie ce ofera servicii de Consultanta Fiscala, este de parere ca autoritatile ar trebui sa desfasoare o campanie de informare temeinica a populatiei in legatura cu aplicarea acestor masuri si cu consecintele nerespectarii lor, pentru a nu fi afectate persoane fizice din cele mai retrase colturi ale tarii. In plus reprezentantii firmelor sustin ca ar trebui sa se aplice plafoane unice atat pentru persoane fizice cat si pentru firme pentru a nu exista confuzii.

Dezavantaje pentru persoanele fizice

Principala consecinta rezultata din introducerea acestor masuri pentru persoanele fizice este necesitatea de a avea un cont bancar, care in situatiile persoanelor domiciliate in zonele retrase ale tarii (comune si sate care in care nu exista sedii ale bancilor) sau in cazul persoanelor in varsta va fi greu de aplicat.

In plus majoritatea persoanelor fizice, datorita crizei financiare dar si a lipsei de incredere a unora in banci prefera sa isi tina economiile acasa, evitand astfel anumite comisioane ce se percep in cazul tranzactiilor. Acest proiect de ordonanta ii va obliga sa isi deschida un cont bancar, sa depuna banii la banca, iar mai apoi sa faca plata catre o terta persoana sau firma, ceea ce va atrage dupa sine si plata comisioanelor aplicate de banci, comisioane deloc de neglijat.




Google
 

Link-uri parteneri

Afisare pe judete